روکش HPL چیست؟

 روکش HPL ورقی مقاوم در برابر سایش, رطوبت و حرارت است.

مقاومت بالای این متریال، کارایی آن‌ها را در مناطقی که مورد استفادۀ زیاد قرار می‌گیرند افزایش داده است. تخت‌‌ها و لوازم بیمارستان، میزهای کارگاه‌ها، رویۀ کابینت‌ آشپزخانه و مبلمان استفاده می کنند. مقاومت بالای مواد شیمیایی , دوام و چسبندگی آنها , باعث ایجاد پیوند بسیار قوی می شود .

روکش HPL از چندین لایه به وجود آمده می آیند. این لایه‌ها که عمدتاً از الیاف آغشته به رزین ساخته می شوند، در دما و فشار بالا به هم چسبیده می‌شوند. مواد اولیۀ مورد استفاده در ساخت روکش اچ پی ال از کاغذ کرافت، کاغذ دکوراتیو و رزین ملامین استفاده می شود.

واژه HPL مخفف کلمه (High Pressure Laminate) است.

روکش HPL در واقع ورق‌هایی با روکش‌های مختلف است که از ترکیب لایه‌های سلولزی و رزین‌های فنولیک تولید می‌شوند. در کارخانه، این روکش‌ها را پس از قرار دادن در دمای بالای ۱۴۵ درجه سانتی‌گراد و فشار ۳۰۰ بار، به صفحاتی محکم و مقاوم تبدیل می‌کنند. سپس، لایه‌های رنگی و طرح‌های ملامینه بر روی این صفحات قرار می‌گیرند.
ابعاد و اندازه آنها می تواند 3, 5, 8, 12 میلی متر باشد اما برای استفاده از نمای خارجی ضخامت 6 یا 8 میلی متر توصیه می شود.

کاربرد روکش های HPL

روکش HPL ابعاد و اندازه های متفاوتی دارد و به همین دلیل می توان استفاده های گوناگونی از این روکش ها کرد. اگر در نمای ساختمان استفاده شوند ضخامت آنها به اندازه 6 تا 12 میلی متر  می باشد. از کاربردهای روکش HPL می توان به نمای داخل یا خارج ساختمان, ساخت کابینت آشپزخانه , تخت خواب ها و میز کار , نمای داخلی  آسانسور ها , ساخت سرویس بهداشتی عمومی اشاره کرد.

ویژگی ها و مزایا HPL

  • به دلیل قابل شست وشو بودن این روکش ها برای بیمارستان ها و درمانگاه ها مناسب است
  • به دلیل مقاوت بالا طول عمر بالایی دارند
  • تنوع در رنگ و طرح
  • قابلیت ارتجاعی بالا
  • ماندگاری و دوام بالا
  • مقاوم در برابر اشعه UV

کیفیت این نوع ورق ها رو می توان با توجه به تراکم ورق با استفاده از آزمایش فیزیکی سنجید به این صورت که هرچه تراکم بالاتر کیفیت ورق هم بهتر است. احتراق حریق هم از روش های فهمیدن کیفیت آن است. با توجه به وجود رزین  خلوص و یا ناخالصی آن در میزان کیفیت این نوع روکش در روکش های HPL تاثیر می گذارد.

تنوع در ابعاد، اندازه، طرح و رنگ، به همراه مقاومت بالای این روکش‌ها، آن‌ها را به جایگزینی مناسب برای مصالحی مانند چوب و کامپوزیت‌های آلومینیومی تبدیل کرده است.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *